AmanSalina's FotoPage

By: Norbaini Abas

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 1-Aug-2008 09:20 Email | Share | Bookmark
Projek masak yang dah jadi sejarah...II

Pertama kali memberanikan diri mendeko kek... simple jer...belasah dah semesti... den buat kek keret SURIA... merata2 kwn fp dh buat... alhamdulilah menjadi... seperti biasa...bawak gi opis...siap ade mak kawan nak order utk majlis pertunangan dan kawin anak dia... den tak berani lagi kot... lagipun ade baby ni mcm slow la skit... alasan bagus punyer!! tgkler hasil kerastgn ku... peralatan pun idakler canggih mana pun... resepi ehsan dr fp elianas... tima kacih yer...


Carrot Cake Suria

Bahan
4 biji telur asingkan putih dan kuning
1 1/2 cawan minyak jagung atauminyak sayuran ( darurat minyak masak pun boleh) 150g gula halus seperti castor sugar - lenkali kene kurangkan lagi
150g brown sugar
1 1/2 cawan carrot yang telah disagat halus

Ayak bersama
250 g tepung kek ( darurat tepung gandum pun jadi gak)
1 sudu kecil mixed spice ( rempah kek) (serbuk kulit kayu manis pun ok)
1 1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam

100g chop walnut ( wajib ada baru sedap) - bakar dalam oven sekejap pun bagus

Cara

1. Pukul kuning telur di dalam mangkuk dengan menggunakan pemukul telur.
2. Kemudian tambahkan minyak, gula, carrot. Gaul hingga sebati.
3. Kemudian masukkan walnut dan akhir sekali gaulkan ia ke dalam bahan-bahan kering menggunakan spatula kayu.
4. Pukul telur putih sehingga stiff and gaulkan ke dalam bancuhan kek.
5. Bakar pada suhu 180 C selama 45 min ( bergantung pada oven tersendiri)
Tips : bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

Frosting
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar

Pukul semua bahan hingga ringan dan kembang. Siap untuk frosting.



ni plak keret kek sajer jer letak dalam bekas muffin... ok jer... dan kek yg sebelum dimekap

Quote:

1. wawa>> kak bai belasah jer la wawa...tak penah pun beli yg kat secret resepi punyer kek keret..
2. AQis@MidniteBaker,Taiping >> idakler terer mana... kalau tak takkan order kek dr yg pakar...
3. Lena >> masa kecik la leh buat lagi... kang dia dah cargas nanti payah plak kang... kek nazhan tu mama dan pengasuh dia la belasah...
4. ziah>> tq kuzie singgah fp aku ni... wah... tahniah la dah menambahkan ahli keluarga... aku memang suke masak2 ni walaupun takde org yg nak mkn... selalunya kwn2 la belasah... zaman belajo dulu pun sampai lebam2 bahu angkut kuih raya dr kpg naik bas... ke itm shah alam di hatiku...
5. zaiy >> tq jengah fp saya... buat jamu kwn2 blehla... nak amik tempahan tak tergamak plak...
6. ina >> datangla umah kak bai ina... tapi segan plak nak jamu apa...tp rasanya dah nak posa ni... musim raya la kita kunjung mengunjung...
7. AQis@MidniteBaker,Taiping >> ok
8. ~~ciklinn~~ >> mari ler kite kopi mengkopi resepi thanx jengah fp den ni haa...
9. tutcute >> nampaknya kek keret ni kegemaran ramai...
10. munaliza >> salam perkenalan untuk awak..
11. MiraJohar >> iyela mira... saya ni suke mencuba... buat byk2 kali sampai puas hati peh tu try yg lain plak...
12. Yati >> rasanya tempahan tu tak kot... bio le kwn2 lain yg bisnes...tp setakat nak jamu kwn2 dan sedara mara...i like...
13. MamaFaMi >> tq mama... saya budak baru belajar kat luar pagar..
14. Haniss >> bolehlah tahan deko tu kan??
15. Conan_skywalkeR >> memang sedap kek keret ni... cubalah buat atau tempah kat pakar2
16. Mr. Bye >> ooiitt pengantin... lalat tu memang sumo eh suko... kot ekau disalut ngan kalapo...mau dek hinggok lalat juo jang ooii...
re: den ghayo kek ghumah montuo den la selamonyo... den ni kan anak yatim piatu ekau suko la taun ni isteri tercinto cium tgn yooo...
17. mamaboybbmierza >> salam perkenalan di alam cyber jugak... nak kena gi beli novel awak le nampaknya...
18. Ana >> boleh lagi kak ana utk new baby.... teringin nak rasa kek tiramisu kak ana tu...
19. ~ niza et sofia ~ >> org malaysia pun dah mempopularkan kek keret ni la niza
bab mkn org kite memang byk idea dan panjang akal.. baby sihat... dah 2 bulan ni dah pandai diagah la... kalau nangis pun bukan main tinggi frekuensinya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net